Over Trio To be Sung

In 2001 beginnen Fie Schouten, Eva van de Poll en Elisa Roep, alledrie afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, als trio To be Sung een geheel eigen ontdekkingstocht naar nieuw repertoire waarin de sprekende, warme klanken en expressie-mogelijkheden van hun lyrische instrumenten het meest tot hun recht komen. Ze waren actief als trio tot 2015.

Naast bestaande composities voert To be Sung vooral speciaal voor haar geschreven werk uit. Van over de hele wereld wordt zij benaderd door componisten, jong en oud, die geïnspireerd raken door hun bijzondere samenstelling.

Haar repertoire omvat oude traditionele melodieën en hedendaagse muziek in zijn diversiteit. To be Sung ziet het als haar uitdaging onbetreden muzikale paden te volgen, waarbij zij graag aansluiting zoekt bij andere kunstvormen.

To be Sung was de afgelopen decennium te horen op diverse festivals en podia in Nederland en in het buitenland.

2014: Het trio speelt Chinese werken en gaat de samenwerking aan met klarinettist Michel Marang en pianiste Keiko Shichijo.
2012
: Insan manzaraları/Mensenlandschappen; dit projekt was deel van Nederland-Turkije 400 jaar en tourde in Nederland en Turkije. De muziek is van de Turks-Nederlandse componist Selim Dogru, de poëzie van Judith Herzberg en Nazim Hikmet.
Dit projekt is een samenwerking met 3 andere musici en de Turkse actrice Hazal Selçuk.
In 2010 kwam To be Sung met hun serie SHORTS!
4 korte programma’s op verschillende Amsterdamse locaties. Het leidde tot samenwerking met Vinex Productions, dichteres Tjitske Jansen en vele componisten.
In het najaar van 2010 tourde zij op uitnodiging van het Erasmus Huis in Indonesië: Jakarta op Java en Sumatra. In Yogyakarta speelde zij op het Yogyakarta Contemporary Music Festival.
In 2007 speelde zij o.a. op het Huddersfield Contemporary Music Festival in Engeland.
In 2006 deed To be Sung een Nederlandse tournee met haar project ‘Amsterdam, de Wereld’, dat op CD is uitgebracht door Karnatic Lab Records:
 ‘Amsterdam, de Wereld’ KLR014.
In 2004 waren ze te horen op Festival OPENING! te Trier, Duitsland, met een muziek-dansvoorstelling To be Seen.

De afzonderlijke leden van To be Sung hebben ieder hun eigen muziekpraktijk, hoofdzakelijk als uitvoerend musicus. Al 14 jaar lang komen zij samen om bijzondere projecten te bedenken en uit te voeren. Ruim 30 componisten maakten nieuwe composities en arrangementen voor hen, zie repertoire.

Marcel Sijm, sept 08: ‘Virtuoos gespeeld en gezongen. Drie jonge vrouwen die een lans breken voor Nederlandse hedendaagse componisten!
Trouw, sept ’07 ‘...fascinerend klankspectrum… ’
Volkskrant, mei ’06 ‘Humor en ironie in nieuw werk van Gijs Levelt